Katters historie

Vi har pratet mye om katter her, og det er slik at de er utrolig populære for oss. Spørsmålet mange kanskje kan stille seg er hvorfor. Hvorfor akkurat katter? Katter er ikke akkurat veldig kjærlige, slik som mange synes hunder er og de har rett og slett en type oppførsel som er litt vanskelig å rette fingeren mot om en ikke har studert de lenge. Det er årsaken til at mange lurer på om de virkelig er domestiserte eller om de har tilpasset seg en ny tilværelse, men med en uavhengig “tanke”. Det er jo vanskelig å fastslå helt sikkert. Det er som et populært sitat sier: “Som enhver katteeier vet, ingen eier en katt”. Et annet er “En katts beste venn er en katt” som en motsats til menneskets beste venn, som er hunden. De sover hvor de vil og driver med hva de vil, de bryr seg ikke!

Dette er noe som folk bare vet, til og med de som har forsket og studert katter vet om dette. Man vet ikke helt sikkert en gang når katter i det hele tatt ble domestisert, siden villkatter og tamkatter har så like skjelett at det er vanskelig å skille de fra hverandre. Et av de beste bevisene er dog noe man fant i Kypros. Man fant en katts kjeveben, som var 8000 år gammelt. Siden katter ikke kan svømme helt fra fastland til en øy i Middelhavet så er det noen som har transportert den ditt. Man kan samtidig trygt anta at det ikke var en villkatt, da det ville vært bortimot umulig å gjøre på en båt. Om man igjen skulle samtidig anta at denne katten ikke var den første domestiserte katten noensinne, kan man derfor tro at denne prosessen startet før 8000 år siden. Det at man senere har funnet en katt begravet sammen med et menneske på Kypros, som ble tidfestet til å skje for 9500 år siden støtter så klart den teorien ganske bra. I det hele tatt så regner man med at de første sivilisasjonene domestiserte katten for 12 000 år siden, noe som betyr at katter har blitt ganske husvant altså.

Det var jo også på denne tiden at sivilisasjonene virkelig begynte å bli agrokulturelle og at man begynte å få permanente bosteder. Det er noe å tenke på at hunder ble domestisert langt tidligere enn katter, mye på grunn av at de var nyttige for jegere. Kattene begynte å få oppmerksomhet da mennesket å avle og drive med jordbruk. Da man begynte å lagre mat kom også mus. Og som vi vet så er katter helt perfekte til å ta hånd om det problemet.

Det ble en slags naturlig prosess, hvor mennesket hadde behov for katten og katten ble behørig belønnet for det den gjorde for mennesket. Over tid ble den da domestisert og forandret gradvis fra andre arter i kattefamilien. Som man ser så er det mye man kanskje ikke vet om katter og om du er interessert i mer informasjon, så les gjerne våre andre artikler.